Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αν αγαπήσεις έναν καλλιτέχνη...



Αιώνες τώρα οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους άντρες και στις γυναίκες. Έχουμε μάθει να περικλείουμε αυτές τις δύο ομάδες σε διαφορετικά τσουβάλια και να διαχωρίζουμε τις πράξεις τους και τα συναισθήματά τους ανάλογα με το φύλο. Για παράδειγμα… Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, οι άντρες είναι περισσότερο δυναμικοί, οι γυναίκες γκρινιάζουν ασταμάτητα, οι άντρες δε θα μεγαλώσουν ποτέ…
Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει μια ενδιάμεση κατηγορία. Αυτή του καλλιτέχνη. Ανεξάρτητα από το γένος στο οποίο ανήκει, ένας καλλιτέχνης είναι ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπου. Δεν υπάρχει γιατί… Απλά έτσι είναι η φύση του!
Τον καλλιτέχνη θα τον ξεχωρίσεις, θα τον αγαπήσεις, μα ποτέ μη προσπαθήσεις να τον καταλάβεις αν δεν ανήκεις κι εσύ στο ίδιο είδος ανθρώπου, γιατί πολύ απλά δε θα τα καταφέρεις.
Είναι ένας άνθρωπος που αντιδρά διαφορετικά από τους πολλούς, που δεν ακολουθεί την κοινή λογική. Είναι εκείνος που χάνεται αφηρημένος μια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χωρίς λόγο, δίχως να έχει προηγηθεί το παραμικρό. Είναι αυτός που βλέπει τα πάντα όπως τα βλέπει ένα παιδί. Αθώα, ρομαντικά, διερευνητικά. Γιατί αντλεί την έμπνευσή του από τα πιο απλά αλλά και από τα πιο απρόσμενα αντικείμενα και εντυπωσιάζεται από την παραμικρή λεπτομέρεια. 
Είναι αυτός που θα ερωτευτεί μέχρι θανάτου μια δημιουργία του αλλά πολύ πιθανόν να τη μισήσει ύστερα από λίγες μόνο ώρες. Είναι εκείνος που δε σταθεί σε ένα μόνο σημείο μιας ιστορίας αλλά θα μπει στη διαδικασία να την αναλύσει από κάθε πιθανή πλευρά της. 
Θα ταξιδέψει με τους ήρωές του, θα παίξει κρυφτό με τις νότες, θα μαγευτεί από τα τοπία που θα φωτογραφίσει, θα πιάσει κουβέντα με ένα του γλυπτό, θα χαθεί ανάμεσα στα χρώματα που ζωγραφίζει. Γιατί δε ψάχνει ποτέ την έμπνευση αλλά εκείνη έρχεται και τον βρίσκει.
Κι αν αποτύχει; Θα το ρισκάρει και θα ξαναπροσπαθήσει με περισσότερο σθένος την επόμενη φορά, καθώς εκεί που οι άλλοι βλέπουν εμπόδια, αυτός ανακαλύπτει ευκαιρίες. Θα κάνει λάθη ξανά και ξανά, γιατί μόνο μέσα από αυτά θα μάθει και θα γίνει καλύτερος. Και όταν νιώσει πλήξη, θα βρει άλλους τρόπους να εκφραστεί… να μεταδώσει… να μαγέψει…
Είναι εκείνος που ζητάει μόνο αναγνώριση και αγάπη. Γιατί κι αυτός δίνει αγάπη, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αγαπάει οτιδήποτε είναι όμορφο. Ωραία λόγια, συναισθήματα, καλούς ανθρώπους, τα ζώα, τα παιδιά, τη φύση, την όμορφη πλευρά της ζωής… Ακολουθεί πάντα την καρδιά του και ονειρεύεται ασταμάτητα.
Αν αγαπήσεις έναν καλλιτέχνη, έχε υπομονή μαζί του, γιατί ζει χωρίς όρια και δίχως κανόνες. Γιατί αλλάζει γνώμη συχνά και γιατί θα διεκδικεί συνεχώς τη μοναχικότητά του.
Αν ζήσεις με έναν καλλιτέχνη, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να τον φροντίζεις, γιατί όταν δημιουργεί ξεχνάει τον ίδιο του τον εαυτό και τις βασικές του ανάγκες, όπως είναι το φαγητό και ο ύπνος.
Αν αγαπήσεις έναν καλλιτέχνη όμως, θα είσαι τυχερός, γιατί η αισιοδοξία του, το κέφι και η αποφασιστικότητά του είναι με κάποιον μαγικό τρόπο μεταδοτική.
Αν πραγματικά αγαπήσεις έναν καλλιτέχνη, θα σε ταξιδέψει σε μέρη ονειρικά που δε θα ξεχάσεις ποτέ…  

Φωτεινή Ταχατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου